Tajomstvá hôr Badacsony a Csobánc

     Balaton je veľmi špecifickým miestom na svete, kde dostane pojem terroir zmysel. Terroir sa odzrkadľuje vo vínach a tento charakter môže byť ďalej rozdelený podľa toho, aká je pôda, ako sa mení sklon, výška, vzdialenosť od jazera Balaton a lesov. Tieto minimálne, ale dobre zistiteľné rozdiely sa objavujú vo vínách. Podľa skutočných fanúšikov Balatonu je najkrajšie jazero a okolie na jeseň. Nie je nával ľudí a horko, vo vzduchu cítiť vôňu muštu, počasie je tiež príjemné pre pešiu turistiku a na vysedávanie na vínnych terasách.

    Pri jazere Balaton sa nachádza vinársky región Badacsony, ktorý sa rozprestiera v strede Zadunajska, v západnej časti severného brehu jazera Balaton, v susedstve mesta Badacsony. Základnou horninou pohoria Badacsony je vulkanický bazalt a bazaltový tuf, v jeho pôde sa zemina svahu mieša so zvetraninami vulkanických hornín. Reliéf charakterizujú samostatne stojace bazaltové hory, ktoré vyznačujú hranicu medzi dvoma kotlinami vinárskej oblasti – kotliny Tapolca a údolia Káli. Vo vinárskej oblasti je v súčasnej dobe vysadených asi 1790 hektárov vinohradov. Badacsony má submediteránnu mikroklímu generovanú v prvom rade slnečným svitom odrážaným z povrchu Balatonu a  chráneným južným svahom.

     Najvýznamnejšími odrodami tejto oblasti je Rizling vlašský, Rulandské šedé, Müller-Thurgau, Rizling rýnsky, Tramíni, Muškát ottonel, Zelené budai. Nájdeme tu aj jedinečnú odrodu Kéknyelű, ktorá sa urodí iba v tejto oblasti, je teda skutočnou kuriozitou. Badacsony je oblasť, kde pestujú takmer výlučne  biele   vína,   ktoré   majú  vďaka   množstvu   slnka  a  sklonu  svahov   vysoký  obsah  cukru.  Aj   ich  suché  vína  sú  preto  plné, husté s vysokým obsahom alkoholu. Najčastejšie majú charakteristickú minerálnu arómu a chuť.

     V dobrých ročníkoch nie je zriedkavosťou neskorý zber, vysoká hladina zostatkového cukru, ba hoci aj ušľachtilé hnitie hubou Botrytis cinerea. https://www.youtube.com/channel/UCYmcRRWnirPenYpGFXBUN4Q

V oblasti vinárskeho regiónu Badacsony sa nachádzajú nasledovné vinárstva: Vinárstvo Villa Tolnay, Vinárstvo Laposa, Vinárstvo Villa Sandahl, Vinárstvo Von Beőthy, Vinárstvo Káli kövek. 

Program vínnej cesty

1. deň – piatok:

- odchod z Komárna

- príchod do malebného mestečka  Badacsonyu

- umiestnenie sa v hotely

- príchod do vybraného vinárstva

- trojchodová večera s ochutnávkou 7 vín

- pred polnocou príchod späť do hotela


2. deň – sobota:

- bohaté raňajky, švédske stoly v hotely

- podľa výberu: • voľný program v mestečku Badacsony, prechádzka pri Balatone  v 

        plachetnicovom prístave, alebo • vinárstvo Villa Sandahl, ochutnávka 6 vín s chuťovkami

- odchod z Badacsonyu na horu Csobánc

- príchod do vinárstva,, ochutnávka 7 vín s bohatými misami s chuťovkami

-       3 chodová gourmet večera v reštaurácii

- príchod do druhého vinárstva, ochutnávka 9 vín s chuťovkami

- pred polnocou príchod naspäť do hotela


3. deň - nedeľa:

- raňajky formou švédskych stolov

- odhlásenie sa z hotela, odchod do mesta Keszthely

- príchod do mesta Keszthely do kaštieľa Helikon, nášteva samotného kaštieľa a poľovníckej

        výstavy

- príchod do reštaurácie v obci Alsópáhok, typický regionálny trojchodový gourmet obed z

        domácich produktov podľa výberu

- odchod domov do Komárna

- príchod vo večerňajších hodinách.


V cene zájazdu je zahrnuté:

- odchod z Komárna v poobedňajších hodinách

- ubytovanie polpenziou a turistický poplatok

- sprievod v slovenskom jazyku a tlmočenie do slovenského jazyka

- stravovanie ( 4 x ) – vo vybraných reštauráciách a podľa  výberu jedál

- obhliadka vínnych pivníc s odborným výkladom

- degustácia vybraných vín za tri v počte cca 25 - 30 druhov/ podľa potreby s  výkladom v

         slovenskom jazyku/  vrátane občerstvenia

- je možné použiť platobné karty vo všetkých vinárstvach.


TROJDŇOVY ZÁJAZD

CENA ZÁJAZDU: 360 – 390,-€ /na osobu (podľa počtu zúčastnených osôb) Nakoľko uvedené vinárstva resp. reštaurácie sezónne obmieňajú svoj jedálny lístok, výber stravy je zabezpečené /ponúknuté/ adekvátne v ponuke zájazdu. Presný výber stravy je k disp. cca 10 dní pred odchodom.

Vinárstva