Balaton je veľmi špecifickým miestom na svete, kde dostane pojem terroir zmysel. Terroir sa odzrkadľuje vo vínach a tento charakter môže byť ďalej rozdelený podľa toho, aká je pôda, ako sa mení sklon, výška, vzdialenosť od jazera Balaton a lesov. Tieto minimálne, ale dobre zistiteľné rozdiely sa objavujú vo vínách. Podľa skutočných fanúšikov Balatonu je najkrajšie jazero a okolie na jeseň. Nie je nával ľudí a horko, vo vzduchu cítiť vôňu muštu, počasie je tiež príjemné pre pešiu turistiku a na vysedávanie na vínnych terasách.
Pri jazere Balaton sa nachádza vinársky región Badacsony, ktorý sa rozprestiera v strede Zadunajska, v západnej časti severného brehu jazera Balaton, v susedstve mesta Badacsony. Základnou horninou pohoria Badacsony je vulkanický bazalt a bazaltový tuf, v jeho pôde sa zemina svahu mieša so zvetraninami vulkanických hornín. Reliéf charakterizujú samostatne stojace bazaltové hory, ktoré vyznačujú hranicu medzi dvoma kotlinami vinárskej oblasti – kotliny Tapolca a údolia Káli. Vo vinárskej oblasti je v súčasnej dobe vysadených asi 1790 hektárov vinohradov. Badacsony má submediteránnu mikroklímu generovanú v prvom rade slnečným svitom odrážaným z povrchu Balatonu a chráneným južným svahom.
Najvýznamnejšími odrodami tejto oblasti je Rizling vlašský, Rulandské šedé, Müller-Thurgau, Rizling rýnsky, Tramíni, Muškát ottonel, Zelené budai. Nájdeme tu aj jedinečnú odrodu Kéknyelű, ktorá sa urodí iba v tejto oblasti, je teda skutočnou kuriozitou. Badacsony je oblasť, kde pestujú takmer výlučne biele vína, ktoré majú vďaka množstvu slnka a sklonu svahov vysoký obsah cukru. Aj ich suché vína sú preto plné, husté s vysokým obsahom alkoholu. Najčastejšie majú charakteristickú minerálnu arómu a chuť.
V dobrých ročníkoch nie je zriedkavosťou neskorý zber, vysoká hladina zostatkového cukru, ba hoci aj ušľachtilé hnitie hubou Botrytis cinerea. https://www.youtube.com/channel/UCYmcRRWnirPenYpGFXBUN4Q
V oblasti vinárskeho regiónu Badacsony sa nachádzajú nasledovné vinárstva: Vinárstvo Villa Tolnay, Vinárstvo Laposa, Vinárstvo Villa Sandahl, Vinárstvo Von Beőthy, Vinárstvo Káli kövek.
Program vínnej cesty
1. deň – piatok:
- odchod z Komárna
- príchod do malebného mestečka Badacsonyu
- umiestnenie sa v hotely
- príchod do vybraného vinárstva
- trojchodová večera s ochutnávkou 7 vín
- pred polnocou príchod späť do hotela
2. deň – sobota:
- bohaté raňajky, švédske stoly v hotely
- podľa výberu: • voľný program v mestečku Badacsony, prechádzka pri Balatone v
plachetnicovom prístave, alebo • vinárstvo Villa Sandahl, ochutnávka 6 vín s chuťovkami
- odchod z Badacsonyu na horu Csobánc
- príchod do vinárstva,, ochutnávka 7 vín s bohatými misami s chuťovkami
- 3 chodová gourmet večera v reštaurácii
- príchod do druhého vinárstva, ochutnávka 9 vín s chuťovkami
- pred polnocou príchod naspäť do hotela
3. deň - nedeľa:
- raňajky formou švédskych stolov
- odhlásenie sa z hotela, odchod do mesta Keszthely
- príchod do mesta Keszthely do kaštieľa Helikon, nášteva samotného kaštieľa a poľovníckej
výstavy
- príchod do reštaurácie v obci Alsópáhok, typický regionálny trojchodový gourmet obed z
domácich produktov podľa výberu
- odchod domov do Komárna
- príchod vo večerňajších hodinách.
V cene zájazdu je zahrnuté:
- odchod z Komárna v poobedňajších hodinách
- ubytovanie polpenziou a turistický poplatok
- sprievod v slovenskom jazyku a tlmočenie do slovenského jazyka
- stravovanie ( 4 x ) – vo vybraných reštauráciách a podľa výberu jedál
- obhliadka vínnych pivníc s odborným výkladom
- degustácia vybraných vín za tri v počte cca 25 - 30 druhov/ podľa potreby s výkladom v
slovenskom jazyku/ vrátane občerstvenia
- je možné použiť platobné karty vo všetkých vinárstvach.
TROJDŇOVY ZÁJAZD
CENA ZÁJAZDU: 360 – 390,-€ /na osobu (podľa počtu zúčastnených osôb) Nakoľko uvedené vinárstva resp. reštaurácie sezónne obmieňajú svoj jedálny lístok, výber stravy je zabezpečené /ponúknuté/ adekvátne v ponuke zájazdu. Presný výber stravy je k disp. cca 10 dní pred odchodom.