Vinárstvo Gere Attila

    Najznámejší maďarský vinár veľkého kalibru, stvoriteľ kultových vín, ako napríklad Kopár a Solus. Vinár, ktorý bol v minulosti lesníkom, a jeho manželka sa spočiatku zaoberala vinohradníctvom len na niekoľkých siahach darovanej pôdy v doline Csillagvölgy. Odtiaľ už viedla priama cesta k dnes už 50-hektárovému majetku, penziónu Gere, k uznaniu „Vinár roka“, pivnici o rozlohe 1000 m2 a k mnohým, nezabudnuteľným vínam. Hneď od začiatku kupoval villányske vinohradnícke pozemky považované skúsenými vinármi za najlepšie a vďaka tomu má dnes vínnu révu vysadenú na najvýznamnejších územiach. V premyslenej kompozícii odrôd nachádzame okrem – v oblasti pestovania červených vín takmer povinné – odrody bordeaux  aj  medzinárodných  a villányskych favoritov, ale aj  zabudnuté  domáce  druhy.   Vlani  odovzdaný moderný systém na spracovanie a dozrievanie vín znamenal veľký krok vpred pre celé vinárstvo, jeho prevádzka dosiahla svetovú úroveň.

    Od  roku  2003  vlastní  50  hektárov vlastnej révy, z čoho je viac, ako   polovica,  26  hektárov,  úrodná.  Pre  novú výsadbu  je   charakteristické  7200 kmeňov viniča na hektár – aj  z  toho  vidieť, že  redukcia  úrody  zohráva  v živote tohto vinohradníctva dôležité miesto. Redukcia úrody jeho výnimočných a kvalitných vín je porovnateľná s najlepšími vinohradmi medoc:  v  čase oberačky nájdeme na réve len 6 alebo 7 strapcov. O veľkosti pivnice prezrádza najviac jej 800 kusov barikovaných sudov.


    Jeho vína charakterizuje predovšetkým stabilita a spoľahlivosť, zrejú veľmi rýchlo, ale svoju vrcholnú kvalitu si dlho zachovávajú. Attila Gere vždy pripravuje nejaké prekvapenia, vždy je schopný prezentovať okrem obvyklých chutí villányskeho kraja aj niečo nové a vzrušujúce. Odborné úspechy: najlepšie medzinárodné červené víno (Viedeň, Medzinárodná súťaž vín AWC, 2004), víťaz kategórie (rakúsky test Wein & Co., kategória supertoskánske (Masseto, Ornellaia)  a veľké vína bordeaux  (Chateau Latour, Chateau Petrus),  štvrté  miesto (slepý test francúzkych, talianskych a čílskych špičkových vín, v organizácii belgického magazínu Wine & food), prvé a druhé miesto v súťaži najlepších maďarských červených vín (nemecký magazín Alles über Wein).