Etyek-Buda

     Na svahoch kopcov a hôr a na planinách je pohyb vzduchu častý, vďaka čomu je pestovanie veľmi bezpečné, škody spôsobené mrazom sú veľmi zriedkavé. Priemerná ročná teplota ročne trochu zaostáva za štátnym priemerom, množstvo zrážok sa vyrovná celoštátnemu priemeru. Danosti regiónu umožňujú pripraviť vynikajúce šumivé vína zo skorého zberu, a plody neskorého zberu sú vynikajúcim základnom dobrých vín. Pôdotvornou horninou oblasti Vértesalja je spraš, v horách Velencei žula.

    Pásmo hôr Budai tvorí vápenec a dolomit, doliny medzi vrcholmi vypĺňa oligocénny materiál, slieň a spraš. Typy pôdy vinárskej oblasti: lesná pôda s hnedou černozemou, a lesná pôda s hnedým ílom. V uzavretých lokalitách je mimoriadne vysoký obsah aktívneho vápna. Najdôležitejšie odrody: Chardonnay, Rizling vlašský, Sauvignon blanc, Zelený veltlín. Väčšia časť vínneho kraja slúži na výrobu šampanského. Z regiónu miest Etyek a Tök pochádzajú aromatické, sviežo kyslé, reduktívne vína.