Vinárstvo Kreinbacher

    Vínnu pivnicu Kreinbacher založil v roku 2002 skúsený stavebný podnikateľ Jozef Kreinbacher spolu so Sándorom Baráthom, fanatickým prívržencom kraja  Somló.  V  tom   čase začali   kupovať   pozemky   na   tomto    strmo   položenom, ale kvalitnom území. Chceli založiť prestížne vinárstvo pripravujúce akostné vína   na   svetovej   úrovni.   K   naplneniu   tohto   sna   potrebujú  veľa vína, ale predovšetkým  veľa  hrozna.  Svojráznosť   oblasti    Nagy-Somló  spočíva   práve v  malých vinárstvach, nachádzajú sa tu 1-2 hektárové pozemky, veľké majetky tu nikdy neboli.


    S výsadbou viniča začali na jeseň roku 2003 a zároveň transformovali existujúci vinič. Centrum vinohradu vybudovali v roku 2005 v bezprostrednom susedstve kaplnky   Svätej   Heleny. Rozbiehajúce   sa   vinárstvo   rýchlo   odkúpilo   voľné   pozemky   a viniče,  a  dnes  obhospodarujú  30  hektárov  vinohradu.   Základnou   zmesou   vinárstva   Kreinbacher   sú   tri    tradičné maďarské  odrody:  FurmintLipovina  a Juhfark. Po   ručnom    zbere   a    selekcii    kvasia   a   nechávajú   zrieť  každú  odrodu   osobitne   v  500-litrových  dubových  sudoch. Miešajú   ich niekoľko  týždňov   pred  naplnením  do  fliaš.  Vo  fľašiach  ich  nechajú ešte rok zrieť, aby sa odrody hrozna čo najdokonalejšie zmiešali do „šomlovského celku“.