Vínnu pivnicu Kreinbacher založil v roku 2002 skúsený stavebný podnikateľ Jozef Kreinbacher spolu so Sándorom Baráthom, fanatickým prívržencom kraja Somló. V tom čase začali kupovať pozemky na tomto strmo položenom, ale kvalitnom území. Chceli založiť prestížne vinárstvo pripravujúce akostné vína na svetovej úrovni. K naplneniu tohto sna potrebujú veľa vína, ale predovšetkým veľa hrozna. Svojráznosť oblasti Nagy-Somló spočíva práve v malých vinárstvach, nachádzajú sa tu 1-2 hektárové pozemky, veľké majetky tu nikdy neboli.
S výsadbou viniča začali na jeseň roku 2003 a zároveň transformovali existujúci vinič. Centrum vinohradu vybudovali v roku 2005 v bezprostrednom susedstve kaplnky Svätej Heleny. Rozbiehajúce sa vinárstvo rýchlo odkúpilo voľné pozemky a viniče, a dnes obhospodarujú 30 hektárov vinohradu. Základnou zmesou vinárstva Kreinbacher sú tri tradičné maďarské odrody: Furmint, Lipovina a Juhfark. Po ručnom zbere a selekcii kvasia a nechávajú zrieť každú odrodu osobitne v 500-litrových dubových sudoch. Miešajú ich niekoľko týždňov pred naplnením do fliaš. Vo fľašiach ich nechajú ešte rok zrieť, aby sa odrody hrozna čo najdokonalejšie zmiešali do „šomlovského celku“.