Rozlohou najmenšia vinárska oblasť, avšak kvôli viac storočnej tradícii je jednou z najrenomovanejších. Vďaka vulkanickej pôde vyhasnutej sopky Somló-hegy, vhodným klimatickým podmienkam miernych svahov a jedinečnej mikroklíme sa pestuje hrozno výnimočnej kvality. Pre oblasť sú typické biele vína so špecifickými vlastnosťami.
Nosnou odrodou oblasti je Furmint, ktorý veľmi dobre dopĺňajú Rizling vlašský, Hárslevelű (Lipovina) a Tramín. Rozširuje sa aj výsadba tradičnej staromaďarskej odrody Juhfark. Príjemná chuť, primeraná kyslosť a zlatožltá farba dotvárajú jedinečný charakter vín z tejto vinárskej oblasti. Vína zo Somló mali vo veľkej obľube Habsburgovci Mária Terézia a jej syn Jozef II. Traduje sa, že po vínach zo Somló sa rodia chlapci a používalo sa aj ako zásnubné víno.
1. deň:
Odchod v ranných hodinách (7:30-8:00). Miesto odchodu podľa dohody,
11:00 príchod na horu Somló do vinárstva Kreinbacher, kde absolvujeme prehliadku vinárstva a výrobu šampanského. Čaká nás ochutnávka 9 vín, resp. Champagne s ľahkým obedom, približne o 15:00 sa presunieme do vinárstva Tornai, kde môžete vychutnať oblasť Somló so svojimi vínami a s atmosférou, ktorá je na celom svete jedinečná. Špeciálne miesto, vulkanická pôda, podnebie a špeciálne odrody z ktorých sú vína, ktoré nie je možné reprodukovať nikde inde na svete. Chceme Vám čo najviac ukázať z týchto výnimočností. Vinárstvo Tornai je najstaršie vinárstvo v uvedenej oblasti. Ich 60 ročné skúsenosti im dopomohli k medzinárodným výsledkom, ktoré spájajú tento vidiek s kvalitou. Vo vinárstve absolvujeme prehliadku vinárstva a degustáciou 8-ich vín so štvorchodovou večerou,
18:30 odchod do hotela do Badacsonyu,
19:30 individuálna návšteva miestnych pivníc, resp. v sprievode delegátu.
2. deň:
Po raňajkách návšteva vinohradníckej oblasti Badacsony,
11:30 hod. príchod do vinárstva Villa Sandahl, ktoré je kultové vinárstvo v oblasti Badacsonyu. Majiteľom je švédsky manželský pár Christen Sandahl a jeho žena Gunella. Tajomstvo Villa Sadahl, že mnohé podstatné kroky robia inak, ako je zvykom v Maďarsku, požiadali Fabiena Stirna, vedúceho vinára Alsáskej vínohradníckej oblasti, aby bol ich poradcom a spolu s ním vytvorili vinárstvo podobnú Alsáskej Grand cru. Ich hlavnou odrodou je Rizling rýnsky. V tomto vychýrenom vinárstve nás čaká degustácia 6-ich rizlingov rýnskych. Po degustácii našu vínnu túru dokončíme síce trošku neskorším, ale vynikajúcim obedom v reštaurácii Szőllőhegy bisztró.
Odchod domov približne o 16:00.
Cena zahŕňa:
- odchod v ranných hodinách (07.30 hod.), miesto odchodu – podľa dohody,
- doprava luxusným autobusom, diaľničný poplatok, občerstvenie v autobuse,
- ubytovanie a turistický poplatok,
- kvalifikovaný sprievodca, skúškami WSET (Wine and Spirit Education Trust) - sprievod v slovenskom jazyku a tlmočenie do slovenského jazyka,
- raňajky v hoteli, 2 x obed a večere v reštauráciách uvedených vyššie,
- obhliadka vínnych pivníc, vinárstva s odborným výkladom,
- degustácia všetkých /vybraných/ vín s výkladom v slovenskom jazyku vrátane občerstvenia,
- zákonné poistenie v znení zákona 281/01 Zb.z.
- organizovanie zájazdov,
- je možné použiť platobné karty vo všetkých vinárstvach.