Šomlovský vínny kraj sa nachádza v centre severného Zadunajska, medzi obcami Pápa a Sümeg, na východnej hranici Maľej maďarskej nížiny. Vinohradmi je tu vysadených 832 hektárov, čo znamená že je najmenšou vínnou oblaťou Maďarska, v ktorej mimochodom panuje vnútrozemské podnebie. Charakteristickými pôdnymi typmi sú tu sprašovo-hlinové s bazaltovou drťou, bazaltové sute a tufové zvetraliny. Odrodami kraja sú Rizling vlašský, Furmint, Lipovina, Tramíni, Muškát žltý a najznámejšia odroda oblasti – Juhfark (Ovčí chvost).
Somló produkuje výlučne biele vína. Charakteristickú chuť tunajším vínam dodáva vulkanická pôda pre tento kraj typické dozrievanie v drevených sudoch. Tieto vína majú veľmi vysokú životnosť. Väčšinu z nich sa ani neoplatí ochutnať predtým, ako dovŕšia druhý rok života a – ak sú správne skladované – vynikajúco chutia aj po 5-6 rokoch. Hovoríme o vínach výnimočného obsahu s bohatou vôňou a chuťou, ich ideálna konzumačná teplota je v porovnaní s inými bielymi vínami vysoká: 12 až 14 stupňov.