Benediktínski mnísi usadení v oblasti Pannonhalma, sa vždy dobre rozumeli vinohradníctvu a vinárstvu. Začiatkom dvadsiateho storočia malo opátstvo v bezprostrednej blízkosti Pannonhalma pôdy o rozlohe asi 100 hektárov a okrem toho aj v oblastiach Somogy a podhorí Tokaja. Už v tom čase predávali svoje fľaškové červené a biele vína. Po politickej reorganizácii po II. svetovej vojne táto tradícia nemohla pokračovať, pozemky i vinohradníctvo boli zoštátnené.
Pannonhalmskí mnísi sa však ani v nasledujúcich desaťročiach nevzdali zachovávania tradícií. Nové obzory sa začali rysovať v roku 2000, v dôsledku ktorých bolo na rozlohe 2000 m2 vybudované Vinohradníctvo Pannonhalmského opátstva s úložnou kapacitou 3000 hl vína, ktorého väčšinovým majiteľom sa stalo Pannonhalmské opátstvo. Menšinový podiel získala banka MKB Zrt. Úrodu hrozna spracúvajú v novej pivnici a vinárskom závode o rozlohe 2 tisíc m2 vybudovanom v tesnej blízkosti opátstva.
Na spracovanie hrozna a výrobu vína vybudovali komplex, ktorý dobre využíva členitosť terénu a umožňuje návštevníkom nazrieť do vinárskej práce. Technológia pivnice prispôsobená odrodovej štruktúre umožňuje výrobu 500 000 fliaš za rok. Zaviedli netradičný postup výroby vína, ktorý v plnej miere zachováva kvalitatívny potenciál spracovávaných odrôd. Podstatou tohto procesu je štvorposchodová budova umožňujúca premiestňovanie materiálu pomocou gravitácie. Mušt bieleho hrozna sa dostane do temperovanej antikoróznej oceľovej kvasiacej nádrže, kvaseniu modrého hrozna slúžia drevené kade a kovové nádrže s regulovateľnou teplotou. Pre zrenie červených vín sú k dispozícii pivničné priestory siahajúce hlboko do vnútra hory. V malých drevených sudoch tu dozrievajú aj niektoré biele vína.