VIATOR reštaurácia Pannonhalmského opátstva a Vínny bar otvorili svoje brány na kopci Kosaras v Pannonhalme, neďaleko opátstva v máji 2010. V tomto roku oslávili 9. výročie založenia, avšak ich pôvodný účel sa od svojho založenia ešte stále nezmenil. Benediktínska kláštorná komunita chce aj naďalej vyjadriť svoju pohostinnosť v jazyku gastronómie, v ktorom spája tradíciu a modernu vo všetkých smeroch.
Samotná budova je súčasným obrazom kombinácie funkčnej a estetickej architektúry, ktorá odráža snahu mníchov o jednoduchosť a zároveň odhaľuje ich podstatu pri vstupe do interiéru. Vyvyšuje sa nad obec a vinice opátstva. Približuje tým hosťa k duchovnosti kláštora.
Jedálny lístok je mimoriadne rozmanitý a každú sezónu vymenený, vždy obohatený o sezónne ponuky na prílohách jedálneho lístka, ktoré sú založené na prémiových prísadách, zatiaľ čo veľkosť výberu je zámerne prispôsobená. Vysoko kvalitné suroviny získané od výrobcov, pochádzajúcich z tejto oblasti sú zvyčajne ochutené bylinkami a korením, predovšetkým levanduľou, tymiánom, citrónovou trávou, rozmarínom a šalviou z bylinkovej záhradky opátstva.
VIATOR je známy aj ako referenčná reštaurácia Opátstva, ktorá kladie osobitný dôraz na vína. Benediktínske vinárstvo bolo obnovené v roku 2003, ich vínne položky v ponuke reštaurácie zohrávajú takmer výhradnú úlohu. Vína, ktoré už nie sú v ponuke vinárstva sa dajú ešte nájsť v ponuke reštaurácie Viator.