Eger

     Egerská vinárska oblasť sa nachádza na severe Maďarska, na výbežkoch pohoria Bükk, asi 120 kilometrov od Budapešti. Pozostáva zo 17 obcí, a ich úrodných pôd. V tejto oblasti sa môžeme stretnúť s pestrými druhmi pôdy: vápencové, dolomitové, hlinito-bridlicové, ryolitové tufy, štrkovité a močaristé usadeniny. V oblasti je momentálne 4395 hektárov vysadených vinohradov. Podnebie je o niečo chladnejšie ako celoštátny priemer. Odrody Cabernetu možno pestovať iba v oblastiach s najlepšou polohou  - celoročné teplo len tu umožňuje dozrievanie hrozna.

     

      Klimatické  podmienky  tejto  vinárskej  oblasti   sa   veľmi podobajú  pomerom  v  Burgundii,  napriek  veľkej  vzdialenosti od ich domovského kraja, sa tu veľmi darí odrodám Chardonnay a Rulandské modré. Dôkazom tejto skutočnosti sú aj vína Grófstva Buttler. Charakteristické biele odrody hrozna tejto oblasti sú Leányka, Müller-Thurgau, Muškát ottonel a Rizling vlašský. Odrody modrého hrozna sú Frankovka, Modré portské, Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot, Rulandské modré a Syrah. V Egerskej oblasti sa produkuje približne rovnaké množstvo červených a bielych vín.


    Z vínnych oblastí kraja musíme spomenúť hornú časť hory Nagy-Eged (región medzi 200-300 m nadmorskej výšky), ktorá bola pred II. svetovou vojnou dvadsiatou najlepšiou vinárskou oblasťou vo svete a ktorá od roku 2005 opäť rodí vynikajúce vína.